donderdag, november 1

RESTAURANT WEEK BELGIE 2012

Een voorproefje van de Restaurant Week, welke van 26 november t/m 02 december a.s. plaats zal vinden in België, mochten wij onlangs smaken bij restaurant De Jonkman in Brugge, waar Filip en Sandra Claeys de gasten ook tijdens deze populaire gourmet-dagen gegarandeerd van hun échte keuken laat genieten. "Men krijgt exact dezelfde gerechten voorgeschoteld als op 'gewone' dagen in deze tijd van het jaar; ik koop daar beslist niet anders voor in," aldus chef/patron Filip. "In feite is mijn normale 3-gangen Marktmenu slechts 3 eurootjes duurder... Maar als tweesterrenzaak heb je nu eenmaal de reputatie prijzig te zijn. Dus deelname aan de DiningCity Restaurant Weken werkt drempelverlagend, je krijgt er meer naamsbekendheid door. Nee, wij doen aan geen enkele andere kortingsactie mee, hoor."
Tussen de gangen door vertelt hij over zijn kookstijl, waarin het product altijd de hoofdrol speelt. Mede vanuit die gedachte is hij met een aantal Belgische collega's ook het duurzaamheidsproject North Sea Life gestart. De langoustientjes die we eten, verfraaid met walnoot, pastinaak en duindoornbes, zijn daar onder meer het spartelverse bewijs van. Maar ook de schitterende dikke schol (pladijs noemen ze die in Vlaanderen) met zemkrabbetjes (heerlijk uitzuigen!) en pompoen, als ook zijn signatuurgerecht 'message in a bottle'; de boodschap die uit de flessenhals steekt ditmaal gewijd aan onze nederige maar trotse grijze garnaal. "Ik werk alleen met nieuwe technieken als dit meerwaarde geeft aan het product," verzekert Filip. En culinaire hokuspokus was bij het perfect gegrilleerde stukje rundvlees dat daarna volgde dan ook eenvoudigweg niet nodig. "In feite is dit vlees van 6-jarige Holsteiner melkkoeien die... tja, letterlijk uitgemolken zijn," vertelt hij bescheiden. "Vee met een 'tweede gebruik' als het ware, maar een absolute mondvol smaak," zo kunnen wij beamen. Ook de wijnkeus bij De Jonkman wordt steeds met zorg op de gerechten afgestemd, waarbij verder (en soms ook dichter)bij gekeken wordt dan Frankrijk. De service is vriendelijk en attent, de strakmoderne ambiance toch warm en relaxed.
Welverdiende sterren zonder de capsones.

Gedurende de Restaurant Week kost een 3-gangenlunch 22,50 en een 3-gangendiner 27,50 euro. Restaurants met 1 Michelinster of 16 punten+ in de GaultMillau mogen 10 euro per couvert meer vragen; met 2 Michelinsterren of 17 GM punten+ mogen 20 euro extra per couvert berekenen.

Voor meer informatie omtrent de deelnemende restaurants zie: www.restaurantweek.be
 















 





















Geen opmerkingen:

Een reactie posten