donderdag, maart 17

RENE REDZEPI - MICHEL BRAS - SERGIO HERMAN - VOOR HET VOETLICHT BIJ THE FLEMISH PRIMITIVES


      Rene Redzepi                                     Michel Bras                                    Sergio Herman
   Noma ** Denmark                               Bras *** France                      Oud Sluis *** The Netherlands
      www.noma.dk                             www.michel-bras.com                            www.oudsluis.nl


The Flemish Primitives is een jaarlijks terugkerend gastronomisch evenement in Vlaanderen waarbij internationale topchefs en hun leveranciers, relevante wetenschappers en kunstenaars elkaar ontmoeten tijdens een inspirerende kruisbestuiving omtrent food & drink. Vorig jaar was het Leitmotiv 'machines', in 2011 was het (gelukkig) 'mensen'. Daartoe werd opnieuw een reeks van grote namen ten tonele gevoerd en achtereenvolgens zij aan zij gepaard rond een gezamenlijke passie. Alexandre Gauthier (La Grenouillère, Fr.) en Kobe Desramaults (In de Wulf, Be.) openden de rij. Chefs die beiden begaan zijn met hetgeen er op en in de aarde en onder het wateroppervlak zoal beweegt. Met hun gerechten keren zij - vaak letterlijk - terug naar hun roots en koken met alle rijkdommen die de nabije omgeving voortbrengt, waaronder 'hervonden' kruiden en groenten maar ook het Vlaams Rood rundvlees, alles liefst puur bereid zonder technische trucs of foefjes maar daardoor juist ongelooflijk creatief. Fenomenaal, wat men met - bijvoorbeeld - een eenvoudige aardappel allemaal vermag!

Highlight van de show was ongetwijfeld het optreden van het illustere (hierboven afgebeelde) drietal - zeker gezien de hoeveelheid pers die daarvoor in drommen was uitgerukt. René Redzepi, Michel Bras (geassisteerd door zijn zoon en opvolger Sébastien) en Sergio Herman gaven een demonstratie live cooking op wereldniveau weg, elk met een eigen thema. Michel koos daarvoor 'emotie', mede als een soort verslaggeving van zijn exotische verre reizen (saillant weetje: zijn reeds in 1984 uitgevonden 'coulant' van chocola is waarschijnlijk wereldwijd het meest geïmiteerde gerecht ooit!). Sergio legde uit voor zijn jongste 'smaakgebouwen' vooral geïinspireerd te zijn geraakt door moderne beeldende kunst en literatuur, bijvoorbeeld een snoer van coquilles in de vorm van een rozenkrans en een dessert met de intrigerende titel Cake of Peace. Voor René waren het van meet af aan - en zijn het nu nog steeds - de traditionele, vaak 'nederige' maar soms ook unieke Noordse ingrediënten (denk o.a. aan rendiermos) die zijn bijzondere culinaire verrichtingen in ieder seizoen bepalen.

'Last' maar zeker niet 'least' was het gezamenlijk testimonial van Dominique Persoone (The Chocolate Line, Be.) en zijn teamgenoot en vriend uit Brazilië, chefkok Alex Atala (D.O.M.), die op ludieke wijze een culinaire hommage brachten aan het regenwoud. Het publiek (met lunchbox op schoot) mocht hiervan ditmaal van ganser harte meeproeven; van bitterzoete cacao tot rinse bosmier! Een absoluut verrassende apotheose, die óns in elk geval weer reikhalzend doet uitzien naar de volgende Flemish Primitives.


The Flemish Primitives: www.theflemishprimitives.com
Food Pairing: www.foodpairing.com
Our website: www.vanderendt-lindsey.com


 





                                                                     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten