GESPOT & GEHOORD

Oxymoron (in een motel in de VS): "....en ons ontbijt komt dagelijks vers van Dunkin' Donuts!" Thanks for the warning...

Bij de personeelsingang achter het driesterrenrestaurant Bras in Laguiole stond een glanzende Lamborghini geparkeerd. Zou Michel zijn sobere levenswijze dan alsnog aan de wilgen hebben gehangen, vroegen wij ons verbaasd af. Maar nee, gelukkig was deze bolide van een gast die de parkeerplaats vóór niet veilig genoeg achtte.

Wie schetst onze verbazing in een restaurant in Caracas toen de (lichtelijk aangeschoten) dame een gekozen kreeft uit het homarium op schoot wenste te hebben. Niet om te eten maar om te aaien.

De markante Keith Floyd - God hebbe zijn ziel - zette destijds op de menukaart van zijn restaurant 'Floyd's Inn (sometimes)' in Devon bij het item Baked Beans on Toast - Day Price. "Wanneer ik klierige gasten heb vraag ik daarvoor gewoon 10 pond," verklaarde hij, "dan zie ik ze tenminste nooit meer terug!"

Meisje bestelt 37 hamburgers bij een take-away. Vraagt de balie-medewerkster: "hier opeten of meenemen?" Mmpfw!

Vraag (van een nieuwe bewoner) aan de hulplijn van het Ministerie van Visserij in Nova Scotia: "Hoe krijg ik mijn kreeft gaar? Ik kook hem nu al twee uur maar hij is nog steeds hard wanneer ik erin prik!"

Ze keken wel vreemd op, bij Château Chasse-Spleen in Bordeaux, toen zij ervan werden 'beschuldigd' water bij hun wijn te doen. Bij navraag bleek het te gaan om de abusievelijke vertaling in een Japans artikel van de toegepaste druivensoort 'petit verdot' als ..."kleine glaasjes water"...

Op de vriendelijke vraag of hij hem ergens mee van dienst kon zijn, kreeg Nico McGough van Wijnkoperij De Gouden Ton in Den Haag van een rondneuzende klant als antwoord: "U kunt mij niets vertellen over wijn; míjn zoon woont in Parijs!"

Gehoord in een 3-sterrenrestaurant in Nederland: "Nee, ik houd niet van chardonnay, geef mij maar een Chablis."

In Italië refereert men graag aan tekenfilms wanneer het om de aanduiding van bepaalde diersoorten gaat. In een kleine trattoria in Florence werd de dagschotel ons aangeprezen als "euhm... Bambi!"

We trakteerden een Turkse vriend op een etentje in Amsterdam en lichtten de serveerster tevoren in dat hij vanwege zijn geloof geen varkensvlees wilde eten. Toen het voorgerecht arriveerde bleken er echter spekjes op de sla te zitten. Het lichtelijk verbolgen meisje gaf als repliek: "maar dat is geen varkensvlees, da's bacon!"

Achter de bar van een chic Indiaas sterrenrestaurant in Londen spoelde de manager ten overstaan van alle gasten doodgemoedereerd zijn kunstgebit af onder de kraan. Nee, de shock kwam niet van het hete eten.

Tijdens mijn interview met Mark Best, een van Sydney's beste chefkoks, vroeg ik wat bij hem ooit de vonk had doen overspringen voor zijn interesse in koken. Antwoord: "grappig dat je dat vraagt, want ik begon mijn carrière als elektriciën!"

Commentaar van een gast bij het zien van de vanillezaadjes in haar verse crème brûlée: "deze pudding eet ik niet, die is aangebrand."