GEUREN MET SICILIË
'Made in Sicily' is een ode aan de zonnige
Siciliaanse keuken. Een kookboek over een Italiaans eiland waarin de unieke versmelting van culturen uit elke bladzijde springt. Grieken, Arabieren, Spanjaarden, Fransen; allen lieten er hun
sporen na, met als resultaat een bont gevarieerde maar op authentiek Italiaanse
leest geschoeide, geurige cuisine.
De van oorsprong Noord-Italiaanse topkok Giorgio Locatelli, die met
zijn restaurant(s) al jaren triomfen viert in Londen, ontdekte deze uithoek van
De Laars eigenlijk pas enkele jaren geleden, bekent hij eerlijk tijdens
zijn recente boekpresentatie in Amsterdam. Hij raakte echter op slag verliefd op het eiland, op de welhaast mythische sfeer en de overweldigende pure smaak van de
producten - waaronder natuurlijk wijn en olijfolie, kruiden, citrusfruit,
vis en groenten – en het filmische decor waarin het eilandleven van alledag
zich afspeelt. Een leven dat altijd draait rond het moment van samenzijn aan
tafel.
Sindsdien trekt Giorgio samen met zijn vrouw en kinderen tweemaal
per jaar kriskras door Sicilië, waar hij locale producenten bezoekt en onderwijl recepten optekent uit alle lagen van de bevolking, zoals die al generaties
lang van ouder op kind worden doorgegeven. Van simpel 'street food' tot
ingewikkelde aristocratische bereidingen. Al deze ervaringen verzamelde Giorgio uiteindelijk in een heerlijk lees-, kijk- en kookboek, Made in
Sicily getiteld, dat onlangs ook in een Nederlandse vertaling verscheen. Het verslag van
een persoonlijke ontdekkingstocht door een opwindend exotisch rijk – zo
dichtbij maar voor velen toch nog zo onbekend. “Zelfs hun taal is compleet
anders,” aldus een begeesterde Locatelli.
Gelukkig is de taal van ‘food’ universeel.
Gelukkig is de taal van ‘food’ universeel.
Made in Sicily door Giorgio Locatelli; Fontaine Uitgevers; ISBN 978 9072 9 75102 à Euro34,95
Geen opmerkingen:
Een reactie posten