Wat was het weer een mooie proeverij, die met de nieuwste aanwinsten van Fourcroy bedoel ik, in hun standplaats Bussum. Leerzaam ook, met name vanwege de masterclass Tokaj Aszú wijnen (6 puttonyos!) van het Hongaarse Chateau Dereszla. Uit de horizontale proeverij bleek duidelijk de overall kwaliteit van dit traditionele wijngoed, mét behoud van het individuele karakter van de wijnen per jaargang. Achtereenvolgens werden de zeer rijpe Aszu 1993, de 2000 en 2004-2007 geproefd, waarbij vooral het verschil tussen 2005 en 2006 opvallend was. Mijn voorkeur? Zonder meer de 2004! Een neusvol geur en een mondvol smaak.
Best lastig wel, om daarna nog 'gewone' wijnen te kunnen proeven. Maar gelukkig maakt Dereszla ook dróge (Tokaj) wijnen, die een fraaie overgang wisten te vormen naar het minder zoetgevooisde werk. Zoals de excellente wijnen van Amaral op de belendende proeftafel (zowel de Sauvignon blanc als Chardonnay) als ook die van het 'nederige' wijnhuis Les Garrigues in de Zuidfranse Pays d´Oc. Hun Grenache blanc IGP Torgan vooral is top, met veel frisse citrustonen (grapefruit) en een heerlijk lange nagalm. Een echte foodwine dus en aanrader bovendien voor mensen die zoeken naar iets anders dan de gebruikelijke witte zomerwijnen.
Hulde ook voor de speciale proeftafel met uitsluitend rosés, waarop grote namen als Deutz (champagne) en natuurlijk het Château Romassan van Les Domaines Ott. Niettemin bleef ook de - stukken betaalbaarder - Mulderbosch rosé daartussen o.i. prima overend.
Cheers. Op een zinnenprikkelende zomer!
www.fourcroy.nl
www.vanderendt-lindsey.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten