zondag, februari 5

VINITES - WINE PROFESSIONAL 2012

Klein x Klein is GROOT(S)
Een piepklein Frans wijndomein en een dito Amsterdams toprestaurant verenigden hun kunnen tijdens de openingsdag van de afgelopen Wine Professional 2012, op initiatief van een der belangrijkste wijnimporteurs van Nederland: Vinites. Gekozen was ditmaal voor enkele topwijnen uit hun stal, afkomstig van het bescheiden Domaine Georges Vernay in de Rhône-vallei, dat onder auspiciën staat van de charmante Christine Vernay, dochter van en huidige wijnmaker. Na een fluwelige, zeer vineuze rosé de saignée van syrah en een glas van de tijdens jongstleden Nationale Wijncompetitie bekroonde viognier, beide van de oogst 2010, kwam een reeks vorstelijke Condrieus aan bod. Als eerste de 2010 Terrasses de l'Empire,  waarbij chefkok Luc Kusters van restaurant Bolenius drie bereidingen van knolselderij presenteerde (zie bijgaande foto) op een saus van geplette tomaat met grapefuit en geraspte olijf. Een van de meest pure en verrassende vegetarische gerechten die ik ooit proefde en zeker samen met de Condrieu een combinatie van keizerlijke kwaliteit. Het extra daarnaast geplaatste glas Condrieu Vieux de Vernon 2009 bleek zowaar nóg meer diepgang te hebben, de druiven afkomstig van een perceel dat opa Vernay vóór 1940 al had aangeplant.
Maar mocht u nu denken dat de top daarmee bereikt was: think again! De Côte du Rhône St. Agathe 2009 deed alle geroezemoes even verstommen; een volbloed nichtje van de Côte Rôtie 2009 Blonde du Seigneur die daarop volgde maar natuurlijk met een navenant veel aimabeler prijsje. Ter vervolmaking van deze sublieme wijn & spijs beleving zette Kusters hierbij zijn eigentijdse versie neer van Lièvre à la Royale, een klassieker uit de Franse haute cuisine en later tevens een signature dish van 'onze eigen' Robert Kranenborg, bij wie Luc jarenlang als chefkok werkte. Proeven van bekwaamheid!

www.vinites.com
www.bolenius-restaurant.nl
www.thewinesite.nl