zondag, mei 1

DOMAINES OTT: COOL & HOT

Sales director Christophe Renard van Les Domaines Ott verruilde de Provence onlangs even voor ons (grijze) landje om 'zijn' wijnen te laten proeven, afkomstig van drie verschillende estates. "Al onze wijnen zijn per traditie 'bio'," aldus Renard, "alleen vermelden wij dit niet op het etiket omdat dit voor ons zo'n vanzelfsprekende zaak is."
Hij opende zijn proeverij in bijzijn van een select gezelschap wijnjournalisten aan boord van de klassieke rondvaartboot M.S. Kleijn Amsterdam, die vanaf de kade bij hotel The Dylan vertrok, met de magnifieke Blanc de Blancs Clos Mireille 2009. Een wijngaard waarvan de stokken (Sémillon en Rolle) vrijwel met 'les pieds dans l'eau staan - in dit geval de Méditerranée. "Clos Mireille is zo groot als Monaco," vertelde Christophe ter illustratie, "maar omvat slechts 12 huizen in plaats van 25.000!" Vanzelfsprekend past deze wijn uitstekend bij tal van visbereidingen en fruits de mer - waaronder de geserveerde bouillon van Zoutkamp garnalen met rog en venkel, gevolgd door een zilte creatie van kreeftenstaartjes met aardappel, doperwten en gemarineerde citroen.
Vervolgens werden twee Coeur de Grain rosés van Ott's nieuwe oogst 2010 opengetrokken, respectievelijk de Côtes de Provence van Château de Selle en de Bandol van Château Romassan, die dus pas zeer kort tevoren gebotteld waren. Waar anderen hun oogst reeds in januari bottelen, laat men bij Ott de wijnen zeker tot april op grote foeders liggen teneinde meer complexiteit te verkrijgen. Met name de laatstgenoemde Bandol rosé stal wat mij betreft de show want ontvouwde zich - aanvankelijk schuchter - als een uiterst beloftevolle wijn, gemaakt van de cépages Mourvèdre (50%), Cinsault (35%) en de rest Grenache; rond en fruitig, met een zijde-achtige en inderdaad complexe structuur, eindigend in stevig-sappige noten met een hint van specerijen. Executive Chef Dennis Kuipers van The Dylan had hierbij een typisch Provençaals gerecht bedacht, een Salade Niçoise, zij het met een knipoog, want 'gedeconstrueerd' en aan handige prikkers geregen!
De laatste Ott wijn was eveneens een Bandol van het Château Romassan, maar dan een dieprode versie (Mourvèdre; Cinsault, Grenache, Syrah) uit 2006, waarbij Dennis een weergaloze cassoulet van kalfsnier, asperges en mosterd had bereid.
In alle opzichten een bijzondere synergie van smaak.

Gespot/gehoord op een terras in Zuid-Frankrijk:
Gast, wijzend naar de amforavormige fles op een belendend tafeltje: "Ah, is it Ott?"
Antwoord van de ober: "No sir, we serve our wines cold..."


www.domaines-ott.com

www.classicboatdinners.nl

www.fourcroy.nl

www.dylanamsterdam.com




De karakteristieke, sinds 1925 gepatenteerde amfora-fles.


Gedeconstrueerde Salade Niçoise aan handige spiezen.


                                             















Christophe Renard, directeur des ventes van Ott.