vrijdag, april 22

SAN PELLEGRINO WORLD'S 50 BEST RESTAURANTS

Een zonovergoten Londen verwelkomde ons voor de - alweer 10e - presentatie van de San Pellegrino World's 50 Best Restaurants awards. Een magnifieke gelegenheid om de vele topchefs te ontmoeten die hiervoor vanuit alle uithoeken van de wereld bijeen waren gekomen. De verwachtingen waren hooggespannen en sommige teleurstellingen daarom niet minder. Nu elBulli niet meer op de lijst voorkomt konden andere Spanjaarden eindelijk doorstoten. Maar dat hield wel in dat bijvoorbeeld Heston Blumenthal (Fat Duck) naar de vijfde plaats duikelde. Tja, what goes up must come down...
Zover was het echter niet, gelukkig, voor Viking-Koning René Redzepi die met 'zijn' Noma nog steeds de eerste plaats bekleedt. Euforie binnen het team! Vorig jaar, vertelde René, kreeg hij in de week na de bekendmaking een duizelingwekkende 200.000 boekingen binnen. Ongelooflijk.
Maar wat mij nog met de meeste trots vervulde was dat maar liefst vier Nederlandse topkoks nu in de Wereld Top 50 schitteren. Vanouds 'onze' Sergio Herman (Oud Sluis op nr. 17) en Jonnie & Thérèse Boer (De Librije op nr. 46) natuurlijk, allen in levenden lijve aanwezig, terwijl ook de lieftallige Margot Janse in het Zuid-Afrikaanse Le Quartier Français nog steeds triomfen viert (nu op nr. 36).
Nieuw binnenstormend op de 37e plaats ontdekten we een breed grijnzende Richard Ekkebus, sinds enkele jaren de man achter het fornuis van restaurant Amber in Hongkong en nu ook officieel behorend bij 's werelds restaurant-top (hoewel we dat eigenlijk allang dachten).
Proficiat en een Big Hug voor dit Hollandse Culinair Kwartet!


Jonnie Boer, Heston Blumenthal & Sergio Herman - 9 sterren

Rene Redzepi - NOMA - Nr.1


Richard Ekkebus - Amber - Hong Kong
Thomas Keller - Per Se
Claude Bosi - Hibiscus

woensdag, april 13

TOKAJ GOUDEN WIJNEN

Wat was het weer een mooie proeverij, die met de nieuwste aanwinsten van Fourcroy bedoel ik, in hun standplaats Bussum. Leerzaam ook, met name vanwege de masterclass Tokaj Aszú wijnen (6 puttonyos!) van het Hongaarse Chateau Dereszla. Uit de horizontale proeverij bleek duidelijk de overall kwaliteit van dit traditionele wijngoed, mét behoud van het individuele karakter van de wijnen per jaargang. Achtereenvolgens werden de zeer rijpe Aszu 1993, de 2000 en 2004-2007 geproefd, waarbij vooral het verschil tussen 2005 en 2006 opvallend was. Mijn voorkeur? Zonder meer de 2004! Een neusvol geur en een mondvol smaak.


















Best lastig wel, om daarna nog 'gewone' wijnen te kunnen proeven. Maar gelukkig maakt Dereszla ook dróge (Tokaj) wijnen, die een fraaie overgang wisten te vormen naar het minder zoetgevooisde werk. Zoals de excellente wijnen van Amaral op de belendende proeftafel (zowel de Sauvignon blanc als Chardonnay) als ook die van het 'nederige' wijnhuis Les Garrigues in de Zuidfranse Pays d´Oc. Hun Grenache blanc IGP Torgan vooral is top, met veel frisse citrustonen (grapefruit) en een heerlijk lange nagalm. Een echte foodwine dus en aanrader bovendien voor mensen die zoeken naar iets anders dan de gebruikelijke witte zomerwijnen.
Hulde ook voor de speciale proeftafel met uitsluitend rosés, waarop grote namen als Deutz (champagne) en natuurlijk het Château Romassan van Les Domaines Ott. Niettemin bleef ook de - stukken betaalbaarder -  Mulderbosch rosé daartussen o.i. prima overend.
Cheers. Op een zinnenprikkelende zomer!


www.fourcroy.nl

www.vanderendt-lindsey.com